maanantai 3. huhtikuuta 2017

Tehtävät

1.Kerron potilaalle tutkimuksen tarkoituksen, kerään tarvittavat välineet ja varmistan potilaan yksityisyyden suojaamisen. Pyydän potilasta tekemään/teen huolellisen alapesun, naisen häpyhuulet pidetään levitettyinä ja miehen esinahka vedettynä taakse koko näytteen otto ajan. Pyydän potilasta näytteen oton alussa virtsaamaan hieman hukkaan, sitten purkkiin ja lopuksi rakon voi tyhjentää WC-istuimeen. Purkin varustan potilaan nimellä, näytteen otto päivämäärällä ja kellonajalla ja toimitan sen labraan.

2. Olen vastannut aikaisemmassa blogi julkaisussa nimellä "tehtävä 22.3".

3. COPD tai KAT on krooninen keuhkoahtaumatauti. Tautiin liittyy hengityksen vajaatoiminta, keuhkojen laajentuma ja jatkuva keuhkoputki tulehdus. Usein taudin syynä on tupakointi, mutta myös perinnöllinen alttius, passiivinen tupakointi, keuhkoinfektiot ja ilmansaasteet. Parhaimpana "hoitona" on tupakoinnin lopettaminen, jos tauti siittä johtuu. Sillä ei pysty olemassa olevaa vauriota parantamaan mutta taudin etenemistä kylläkin hidastamaan, Ennusteeseen vaikuttaa vain merkittävästi tupakoinnin lopettaminen.

Tauti voi olla työperäinen, mutta saattaa hyvin myös johtua tupakoinnista. Kerron taudin oireet, etenemisen, kuinka taudin etenemistä voi hidastaa, vaarat. Neuvon asiakastani lopettamaan tupakan polton ja kerron tarkasti miksi se on tärkeää.

4. Lääkäriltä. Happirikastin on laite kotona tapahtuvaan happihoitoon. Kotona happirikastimen käytössä on huomioitava turvallisuus. Ohjeistan potilasta tarkasti laitteen käytössä.

1 kommentti:

  1. Ok!Muista varovaisuus happirikastimen kanssa ja kotihoito ohjeet siinä (Esim. tulen läheisyys, tupakointi jen.)

    VastaaPoista